16 juni 2012

Ett lästips för den nördige

Här kommer ett litet lästips från en nörd till er andra.
Först en liten sammanhangsmarkering.

Det har pratats mycket om Malmö i media på sista tiden och dess bekymmer med utanförskap och fattigdom och kriminalitet och våld. Nu har en av Sveriges främsta forskare inom socialt arbete, Tapio Salonen, på uppdrag av Malmö stad tagit fram ett intressant underlag där statistik kring befolkningsdynamik, inkomstojämlikheter och bostadssegregation lyfts fram och inbjuder till diskussion.

Det är intressant läsning tycker jag. Framför allt för att den med siffror och diagram bekräftar den bild jag har av hur de ekonomiska villkoren för invånarna i Sverige ser ut idag. Vi har gott om rika som blir allt rikare med allt större möjlighet till konsumtion och fantastisk extravagans i sitt liv (vilket naturligtvis inte måste vara negativt) och vi har fattiga som kanske inte alltid blir fattigare i absoluta termer men som i jämförelse absolut blir relativt betydligt fattigare.

Det är fokus på Malmö i forskningen och Malmö är extremt i det här avseendet men absolut inte den enda kommun i Sverige som står inför utmaningen att integrera en heterogen befolkning med blandade förutsättningar att försörja sig.

Sverige har högt ställda krav på alla människors lika värde och en målsättning att alla individer skall ha rätt, och skyldighet, att bidra till vårt gemensamma samhälle, i alla fall uppfattar jag vår lagstiftning och politiska jargong på det viset. Salonens rapport är också relevant för om vi vill nå det målet måste vi bättra på vår förståelse för hur spelplanen ser ut och vilka styrkor och svagheter våra spelare har. Annars kommer vi misslyckas med både taktiken, träningen och laguppställningen och vi kommer att förlora matchen... om ni tillåter liknelsen så här nära inpå gårdagen.

Här är länken till Tapio Salonens Befolkningsrörelser, försörjningsvillkor och bostadssegregation - en sociodynamisk analys av Malmö.